Pomodoro-tekniikka

Pomodoro-tekniikka

Pomodoro-tekniikalla saat ajan käyttösi tehokkaammaksi. Opiskelun voi pilkkoa kuin tomaatin tehokkaisiin 25 minuutin palasiksi.

Pomodoro-tekniikka kaikessa yksinkertaisuudessaan

Pomodoro-tekniikan ydin on 25 minuutin keskeytyksetön työskentely. Lukusuunnitelma kertoo sinulle, mitä sinun pitää tehdä. Kun olet valmis aloittamaan työskentelyn, laitat ajastimen päälle. Ajastimen ilmoittaessa, että 25 minuuttia on kulunut, kirjoita ylös lyhyesti

  1. Katso lukusuunnitelmasta, mitä sinun pitää opiskella tänään. (esim. lukeminen sisäistäen, monivalintojen harjoittelemista, mindmapin laadintaa tai kertaamista)
  2. Ryhdy hommiin. Laita munakello, Pomodoro tai kännykän ajastin soimaan 25 minuutin kuluttua. Päätä, että keskityt seuraavat 25 minuuttia opiskeluun ilman keskeytyksiä. Se ei ole pitkä aika. Mikään muu ei ole tärkeämpää tänä 25 minuutin aikana tärkeämpää.
  3. Uppoudu opiskeluun 25 minuutin ajaksi. Jos mieleesi tulee jotain muuta, mitä sinun pitäisi tehdä, kirjoita se ylös paperille. Ehdit palata siihen myöhemmin. Tänä 25 minuutin aikana mikään muu ei ole tärkeämpää.
  4. Kellon soidessa olet tehnyt (taas) yhden Pomodoro-palikan verran töitä unelmasi eteen. Olet hieman lähempänä opiskelupaikkaa kuin 25 minuuttia sitten. Jotta saisit mittauskelpoista dataa opiskelustasi, merkitse lukusuunnitelmaan kaksi asiaa. I) Miten hyvin pystyit uppoutumaan opiskeluun? Voit antaa itsellesi plus- ja miinusmerkkejä sen mukaan, miten omasta mielestäsi onnistuit. II) Mikä on mielialasi? Voit piirtää hymynaaman tai surunaaman sen mukaan, miten hyvän tuuliseksi edelliset 25 minuuttia saivat sinut.
  5. Pidä pikainen 5 minuutin tauko. Vain mielikuvitus on rajana, mitä viidessä minuutissa voikaan ehtiä tehdä. (Voit kävellä, meditoida, venytellä tai punnertaa). Tärkeintä on saada ajatukset hetkeksi pois opiskelusta.
  6. Viiden minuutin jälkeen aloita tekemään uutta lukusuunnitelman mukaista tehtävää. Se voi olla jatkaa siitä, mihin edellisessä palikassa jäi. Uuden palikan aluksi on hyvä käyttää viisi minuuttia edellisen palikan asioiden kertaamiseen.

Pomodoro-palikoita voi tehdä maksimissaan neljä putkeen viiden minuutin tauoilla. Sen jälkeen on pidettävä pidempi 15–30 minuutin tauko. Tämän pidemmän tauon voi käyttää hyödyksi muun muassa syömällä, käymällä kävelyllä tai tekemällä kuntopiiriä.

Pomodoro-tekniikka on helppo oppia, mutta haastava sisäistää

Pomodoro-tekniikka on helppo oppia, mutta haastava sisäistää. Tekniikka voi tuntua liian yksinkertaiselta ollakseen mitenkään mullistava. Saatat joutua käymään sisäistä kamppailua ennen kuin olet valmis alistumaan tähän tekniikkaan.

Se kamppailu kannattaa käydä jo ennen pääsykoekirjojen ilmestymistä. Tämän kurssin tavoitteena on auttaa sinua voittamaan tuo sisäinen kamppailu niin, että pystyt sitoutumaan Pomodoro-tekniikkaan heti kirjojen julkistamisesta lähtien.

Minulla oli paljon epäluuloja tätä tekniikkaa kohtaan. Mitä hyötyä on viiden minuutin tauosta?

Pomodoro-tekniikalla on huonot puolensakin. Kirjastossa pärisevä tomaattikello voi herättää suurtakin pahennusta kanssa opiskelijoissa.

Aikaa voi tuntua valuvan tekniikan takia hukkaan. Tunnissa ehtii lukea vain 50 minuuttia. Mitä jos pystyn lukemaan täyden tunnin ilman keskeytyksiä? Kannattaako joka tunti tuhlata 10 minuuttia pikku taukoihin.

Elämä Pomodoro-tekniikan kanssa voi tuntua turhan sitovalta.

Pomodoroa käyttämällä voit saada paljon tietoa siitä, miten lukemisesi on sujunut. Tämän tiedon perusteella pystyt ennustamaan tulevaisuutta. Saat selville muun muassa kuinka paljon luet syvä lukemisessa keskimäärin yhdessä Pomodoro-sessiossa. Pysyt ennustamaan, milloin koko kirja on luettu.

Sitä saat, mitä mittaat.

Ota yhteyttä

Saat vastauksen niin pian kuin se on vain inhimillisesti mahdollista.

"*" näyttää pakolliset kentät