Oikeustieteellinen pääsykoekirjat 2022

Valintakoekirjat 2022 julkaistaan torstaina 21.4.2022 (kello 12.00 saatavissa sähköisenä). Yleensä kirjojen aiheet julkaistaan julkaisupäivän aamuna. Lukuaika on 32 vuorokautta ja 2 tuntia eli samanpituinen kuin vuonna 2021.

Vuoden 2022 kirjat voi tilata osoitteesta: https://www.unicontent.fi/tuote/oikeustieteellisen-valintakoemateriaalipaketti-2022/

Oikeustieteellisen valintakoekirjat 2022:

1. Tapio Määttä & Mirjami Paso: Johdatus oikeudellisen ratkaisun teoriaan

2. Mika Hemmo: Velvoiteoikeuden perusteet

3. Antti Belinskij, Kai Kokko, Ismo Pölönen & Jukka Similä: Näkökulmia ympäristöoikeuteen

Oikeustieteen valintakoe 2022 järjestetään maanantaina 23.5.2022 klo 14–18.

Koe on digitaalinen. Koe on tehtävä omalla tietokoneella valvotusti yliopiston tiloissa.

Muistilista oikeustieteelliseen hakijalle

 • Aloita valmistautuminen valintakokeeseen hyvissä ajoin. Tutustu Oikeustiede.comin Hakuoppaaseen oikeustieteelliseen 2022. Opas päivittyy kevään 2022 aikana.
 • Liity “Oikeustieteelliseen hakijat” Facebook-ryhmään.
 • Seuraa Instagramissa @Oikeustiedecom.
 • Tutustu vanhoihin valintakokeisiin ja valintakoekirjoihin. Samat teemat toistuvat vuodesta toiseen.
 • Valitse oppimista parhaiten tukeva valmennuskurssi. Tutustu Valintakoetreeniin. Voit aloittaa valmistautumisen jo ennen valintakoekirjojen ilmestymistä.
 • Hae oikeustieteelliseen Opintopolussa. Kevään yhteishaku alkaa 16.3.2022 ja päättyy 30.3.2022 klo 15.00. Hakemus kannattaa tehdä heti. Hakutoiveita voi muokata yhteishaun päättymiseen asti.
 • Jos tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä (erityisjärjestelyt), niin hakemus on toimitettava 6.4.2022 klo 15.00 mennessä siihen yliopistoon, jonka järjestämään valintakokeeseen osallistut. Yksilölliset järjestelyt vaativat yleensä lääkärintodistusta tai vastaavaa todistusta, joten hankkimiseen kannattaa varata riittävästi aikaa.
 • Tee alustava lukusuunnitelma.
 • Jos haluat painetut kirjat, niin ne pitää tilata ennakkoon. Kirjojen toimituksessa kestää jonkin aikaa. Kirjat myy UniContent hintaan 234.90 euroa.
 • Valintakoekirjat julkaistaan 21.4.2022. Kirjat ovat saatavissa maksutta PDF-tiedostona. Voit ostaa sähköisen version UniContent-sovellukseen hintaan 5,50€. UniContent sovellusta on uudistettu vuonna 2022. Maksullista versiota ei kannata tilata ennen kuin sovellus on todettu toimivaksi. Aiempi UniContent-sovelluksen käyttöliittymä oli käytännössä täysin kelvoton.
 • Todistusvalinnan tulokset tulevat yleensä muutamia päiviä ennen valintakoetta, mutta takaraja on 30.5.2022.
 • Valintakoetilaisuuteen ei tule erillistä kutsua, mutta salijako sukunimen perusteella ilmoitetaan verkkosivuilla tai muulla tavalla muutamaa päivää ennen valintakoetta.
 • Valintakoe järjestetään maanantaina 23.5.2022 klo 14–18.
 • Seuraa virallista tiedotusta osoitteesta: https://www.oikeustieteet.fi/.
 • Valintakokeen tulokset julkaistaan heinäkuun alussa Opintopolussa. Viimeistään 8.7.2022.
 • Hakijan on ilmoitettava viimeistään opiskelupaikan vastaanottamisesta 15.7. klo 15.00.
 • Omat vastaukset voi tilata, kun tulokset on julkaistu. Aiemmin vastausten kopioista on pitänyt maksaa 20 euroa, mutta sähköisessä kokeessa tämä voi muuttua.
 • Voit tehdä oikaisuvaatimuksen, mikäli et pääse virheellisen arvostelun takia sisään.
 • Hanki tarvittaessa asunto uudelta paikkakunnalta.
 • Tee lukuvuosi-ilmoittautuminen eli maksa ylioppilaskunnan jäsenmaksu sekä Kelalle terveydenhoitomaksu.
 • Opinnot alkavat tuutorien perehdytyksellä elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Oma tuutorisi on sinuun yhteydessä elokuun aikana ja ilmoittaa tarkemman aikataulun, joka voi poiketa yliopiston periodien alkamisesta.
  • Helsingin yliopiston intensiivijakso alkaa 29.8.2022.
  • Lapin yliopiston 1. periodi alkaa 15.8.2022.
 • Yleisiä kysymyksiä hakemisesta voi esittää yliopistojen hakijapalveluille.
 • Vastaan itse henkilökohtaisesti kaikenlaisiin hakijoiden kysymyksiin. Tavoitat minut numerosta 0400 864825 tai sähköpostitse niko.puranen@lekantti.fi.

Aikaisempien vuosien lukuaika

Vuonna 2021 valintakoekirjat julkaistiin 22.4.2021 klo 12. Lukuajan pituus oli 32 päivää. Valintakoe järjestettiin 24.5.2021.

Vuonna 2020 oikeustieteellisen pääsykoekirjat julkaistiin 27.4.2020 klo 12. Yleensä lukuaika alkaa huhtikuun aikana. Valintakoe pidettiin kahdessa osassa 26.5.2020 ja 5.6.2020.

Valmistautuminen oikeustieteellisen valintakokeeseen kannattaa aloittaa jo ennen pääsykoekirjojen ilmestymistä. Yksittäisiä vinkkejä valmistautumisen tueksi voi löytää Oikeustieteelliseen hakijat -Facebook-ryhmästä, monilta valmennuskursseilta sekä oikeustieteen opiskelijoiden blogeista.

Valintakoekirjallisuuden tekstin omaksumista helpottaa kuitenkin huomattavasti, jos hallitsee kunnollisen sisäistämismenetelmän. Oikeustiede.comin Oikistreenin tuella voi omaksua tehokkaan sisäistämismenetelmän. Pääpiirteissään menetelmä on kuvattu Oikeustiede.comin sivuilla.

Sähköiset pääsykoekirjat maksutta oikeustieteelliseen

Valintakoekirjat on mahdollista saada sähköisenä maksutta. Ilmaiset kirjat on ladattavissa Unicontent verkkokaupasta PDF-tiedostona.

PDF-kirjat tarjoavat mahdollisuuden tehdä sähköisesti merkintöjä kirjaan. Kirjat oli suojattu eli tulostaminen tai tekstin muokkaus on estetty teknisillä keinoilla.

Kelvottoman huonosta UniContent-sovelluksesta päästään vihdoin vuonna 2022 eroon. Maksullinen e-kirja on tarjolla uudella alustalla, josta ei ole vielä kokemuksia. Maksullisen e-kirjan ostamista harkitsevan kannattaa lykätä päätöstä siihen hetkeen asti, että kokemuksia on kertynyt. Maksullisen E-kirjan hinta on 5,50 euroa. Sen tuomasta lisäarvosta maksuttomiin kirjoihin nähden ei ole tietoa.

Painetut valintakoekirjat oikeustieteelliseen

Kirjat on mahdollista ostaa myös painettuna. Painetut kirjat on tilattava ennakkoon verkkokaupasta ilmoitetun aikarajan sisällä, jotta ne ehtivät varmasti ensimmäiseen postituserään.

Ennakkoon tilatut kirjat postitetaan kirjojen julkaisupäivänä postipakettina. Toimitusaika-arvio on 1–3 päivää. Postipaketin kulkua voi seurata seurantakoodilla.

Valintakoekirjat voi tilata painettuna myös ilmoitetun aikarajan jälkeenkin. Tällöin yliopisto ei pysty antamaan takeita siitä, että tilaus ehtii ensimmäiseen postituserään.

Ennen painettujen kirjojen saapumista voi käyttää sähköistä versiota.

Painettujen valintakoekirjojen hinta on pompannut vuodesta 2021 kevyet 39 prosenttia. Valintakoekirjat maksavat vuonna 2022 postitettuna 234,90 euroa.

Valintakoekirjoja ei voi ostaa muualta kuin Unigrafian verkkokaupasta. Painettujen kirjojen hinta postitettuna vuonna 2019 ja 2020 oli 200 euroa. Vuonna 2021 hinta oli 169 euroa, joka sisälsi siis yhden saman kirjan kuin vuonna 2020.

Painetut kirjat on pakattu hyvin pieneen pakettiin. Kirjat ovat myös hyvin ohuita. Kaikki kirjat todennäköisesti on paketissa, vaikka paketin koon perusteella se ei välttämättä siltä vaikuta.

Kannattaako painettuja kirjoja tilata?

Painetut kirjat eivät ole välttämättömyys, mutta painetut kirjat voivat helpottaa työskentelyä. Paperinen versio kirjoista ei ole mikään välttämättömyys.

Painettujen kirjojen hinta on melko korkea niiden tuomaan lisäarvoon nähden. Tarvittaessa painetut kirjat voi ostaa myöhemminkin, mikäli kyllästyy sähköisiin kirjoihin.

Kuinka monta valintakoekirjaa on?

Valintakoekirjojen määrä ei tiedetä tässä vaiheessa. Viime vuosina sivuja kirjoissa on ollut noin 300. Yleensä kirjoja on ollut kolme, jotka käsittelevät kolmea eri oikeudenalaa. Vuonna 2020 jako eri oikeudenaloihin ei ollut kirjoissa kovin selkeä. Vuoden 2021 kirjoista puolestaan yksi oli artikkelikokoelma.

Kirjat on ollut yleensä saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Ruotsinkieliset kirjat on tarkoitettu ruotsinkieliseen valintakokeeseen, eivätkä ne vastaa aihepiiriltään suomenkielisiä. Englanniksi kirjoitettu valintakoekirja on ollut vuonna 2015 Turussa. Todennäköisesti suomenkieliseen valintakokeeseen tarkoitetut kirjat ovat suomeksi kirjoitettu.

Oikeustieteen pääsykoekirjat 2010-luvulla

Yhteensä kaikissa oikeustieteellisissä pääsykokeissa oli vuosina 2010–2019 yli 16 100 sivua luettavaa. Aineiston määrä on vaihdellut melko paljon. Esimerkiksi Lapin yliopistossa on ollut vuonna 2011 luettavaa 1115 sivua.

Lapin yliopisto

Lapin yliopiston suurta sivumäärä selittää osaltaan se, että valmistautumisaika on ollut pitkä. Periaatteessa valmistautumisen on voinut aloittaa jo vanhalla kirjalla, koska Lapin yliopistossa tyypillisesti julkaistiin vain täydennetty painos samoista valintakoekirjoista. Lapin yliopiston erikoisuus oli myöskin se, että valintakoekirjat käsittelivät laajasti useita eri oikeudenaloja. Lapin yliopisto siirtyi yhteisvalintaan Turun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston kanssa vuonna 2017.

Turun yliopisto

Turun yliopistossa pääsykoekirjat ovat käsitelleet 3–4 eri oikeudenalaa. Turun yliopiston erikoisuus oli vuoden 2015 pääsykoekirja Internet Commerce and Law, joka oli kirjoitettu englanniksi. Kokeessa kysymykset kirjasta olivat kuitenkin suomeksi, ja kirja oli tarkoitettu suomenkieliseen ohjelmaan hakeville. Vuoden 2015 jälkeen englanninkielistä aineistoa ei ole pääsykokeissa nähty missään pääsykokeissa.

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopisto on ollut vuoden 2013 jälkeen yhteisvalinnassa Turun yliopiston kanssa. Ennen tätä Itä-Suomen yliopistolla ei ollut oikeutta kouluttaa oikeustieteen maistereita. Itä-Suomen yliopistossa on kuitenkin pitkät perinteet oikeustieteellisestä koulutuksesta. Itä-Suomen yliopistossa on koulutettu HTM-erikoisjuristeja jo pitkään.

Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston valintakokeessa on ollut vuodesta 2005 lähtien joka vuosi kolme valintakoekirjaa. Jokainen kirja on käsitellyt eri oikeudenalaa. Tyypillisesti yksi on käsitellyt julkisoikeutta, yksi yksityisoikeutta ja yksi oikeuden yleistieteitä. Sivumäärät ovat laskeneet huippuvuosista. Vuonna 2012 luettavaa oli 840 sivua. Helsingin yliopisto siirtyi yhteisvalintaan 2018 alkaen.

Yhteisvalinta

Yhteisvalintaan siirtymisen yhteydessä laskivat sekä sivumäärät että valmistautumisaika. Takavuosien huimia sivumääriä selittää monen kuukauden valmistautumisaika.

Luettavan ja opeteltavan asian määrä kuukautta kohdin ei ole juuri muuttunut. Vuonna 2020 ilmoitettiin, että luettavan aineiston määrä on 200–300 sivua. Valintakoekirjojen sivumäärä oli 331 sivua.

Lukuaika vuonna 2020 oli tarkoitus olla viisi päivää lyhyempi kuin vuonna 2019. Koronan takia koe jaettiin kahteen osaan. Ensimmäinen vaihe pidettiin ilmoitettuna alkuperäisenä päivänä ja toinen osa kymmenen päivää myöhemmin.

Miten sisäistää valintakoekirjallisuus?

Valintakoekirjat on kirjoitettu vaikeaselkoisiksi. Tekstiä on työstettävä todella paljon, jotta se lähtee aukenemaan.

Paras tuki tekstin työstämiseen on tekstin avaus, jonka avulla voi hahmottaa nopeammin vaikeaselkoiset asiat. Oikeustieteellisen valintakoekirjojen tekstin avaukset sisältyvät Oikeustiede.comin Valintakoetreeniin.

Luento-opetusta käytetään myös paljon valmistautumisen tukena, mutta monet oikeustieteellisen hakijat jakavat kokemuksen, että luento-opetus vie liikaa aikaa itsenäiseltä valmistautumiselta.

Valintakoekirjat 2021 (Linkki ilmaisiin kirjoihin)

 • [Oikeuden yleistieteet] Pia Letto-Vanamo: Johdatus oikeuteen ja oikeudelliseen ajatteluun*. Oikeuden perusteet 1, sivuja 103.
 • [Rikosoikeus] Sakari Melander: Johdatus rikosoikeuteen. Oikeuden perusteet 2, sivuja 112.
 • [Yksityisoikeus] Sampo Mielityinen (toim.): Oikeus ja julkisuus. Oikeuden perusteet 3, sivuja 114.
  • Hannu Nieminen: Julkisuus. Sivut 9–26.
  • Johanna Niemi: Oikeudenkäynnin julkisuus. Sivut 27–47.
  • Päivi Korpisaari: Oikeus ja media: Rikosuutisoinnin oikeudelliset reunaehdot. Sivut 48–65.
  • Ilari Hovila: Avoimuus ja läpinäkyvyys kaavoituksessa. Sivut 66–82.
  • Anette Alén Savikko: Oikeus tulla unohdetuksi. Sivut 82–96.
  • Jukka Mähönen: Yksityisyys ja julkisuus yritystoiminnassa. Sivut 97–114.

* Sama kirja kuin vuonna 2020.

Valintakoekirjat 2020 (Linkki ilmaisiin kirjoihin)

Valintakoekirjat 2019 (Linkki ilmaisiin kirjoihin)

Valintakoekirjat 2018 (Linkki ilmaisiin kirjoihin)

Valintakoekirjat 2017

Helsingin yliopisto (Linkki ilmaisiin kirjoihin)

Turun yliopisto, Lapin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto

 • [Vahingokorvausoikeus ja sopimusoikeus / Velvoiteoikeus] Juha Karhu: Vahingonkorvausoikeuden ja sopimusoikeuden perusteet, sivuja 84.
 • [Prosessioikeus] Mika Launiala: Siviiliprosessin perusteet, sivuja 114.
 • [Esineoikeus] Eva Tammi-Salminen: Perusteita panttioikeudesta, sivuja 125.
 • Sivuja yhteensä: 323 sivua.

Valintakoekirjat 2016

Helsingin yliopisto (Linkki ilmaisiin kirjoihin)

Turun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto

Lapin yliopisto

 • [Yleisteos] Marja-Leena Niemi (toim.): Oikeus tänään : Osa l (4. uudistettu painos), sivuja 415.
 • [Yleisteos] Marja-Leena Niemi (toim.): Oikeus tänään : Osa ll (4. uudistettu painos), sivuja 417.
 • Sivuja yhteensä: 832 sivua.

Valintakoekirjat 2015

Helsingin yliopisto (Linkki ilmaisiin kirjoihin)

Turun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto

 • [Immateriaalioikeus/Kauppaoikeus] Katja Weckström: Internet Commerce and Law, sivuja 134.
 • [Prosessioikeus] Matti Tolvanen: Prosessioikeuden perusteet, sivuja 166.
 • [Yhteisöoikeus / Kauppaoikeus] Mika Viljanen: Baselin pankkisääntelystrategiat, sivuja 270.
 • Sivuja yhteensä: 570 sivua.

Lapin yliopisto

 • [Yleisteos] Marja-Leena Niemi (toim.): Oikeus tänään : Osa l (3. uudistettu painos), sivuja 413.
 • [Yleisteos] Marja-Leena Niemi (toim.): Oikeus tänään : Osa ll (3. uudistettu painos), sivuja 465.
 • Sivuja yhteensä: 875 sivua.

Valintakoekirjat 2014

Helsingin yliopisto (Linkki ilmaisiin kirjoihin)

Turun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto

 • [Kilpailuoikeus / Eurooppaoikeus] Kim Talus: Johdatus eurooppalaiseen energiaoikeuteen, sivuja 136
 • [Finanssioikeus] Matti Myrsky: Suomen tulovero-oikeus, sivuja 191.
 • [Ympäristöoikeus] Anne Kumpula, Tapio Määttä, Jukka Similä ja Leila Suvantola: Näkökulmia monitieteiseen ympäristöoikeuteen, sivuja 173.
 • Sivuja yhteensä: 500 sivua.

Lapin yliopisto

 • [Yleisteos] Tomi Tuominen (toim.): Oikeus tänään (2. uudistettu painos), sivuja 605.
 • Sivuja yhteensä: 605 sivua.

Valintakoekirjat 2013

Helsingin yliopisto

 • [Insolvenssioikeus] Risto Koulu ja Heidi Lindfors: Velkavastuun toteuttaminen luottoyhteiskunnassa, sivuja 216.
 • [Oikeushistoria] Jukka Kekkonen: Mitä on kontekstuaalinen oikeushistoria?, sivuja 183.
 • [Velvoiteoikeus] Mika Hemmo: Velvoiteoikeuden perusteet, sivuja 118.
 • Sivuja yhteensä: 517 sivua.

Turun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto

 • [Rikosoikeus] Jussi Tapani: Rikosvastuun perusteet, sivuja 222.
 • [Esineoikeus] Mia Hoffrén: Virhevastuu kodin kaupassa, sivuja 190.
 • [Oikeushistoria] Satu Lidman: Justitian helmoissa. Näkökulmia oikeushistoriaan, sivuja 178.
 • [Valtiosääntöoikeus] Toomas Kotkas: Hyvinvointivaltio, kansalaisuus ja oikeudet, sivuja 110.
 • Sivuja yhteensä: 700 sivua.

Lapin yliopisto

 • [Yleisteos] Leila Juanto, Juha Karhu, Seppo Koskinen, Tuulikki Mikkola, Sauli Mäkelä, Matti Niemivuo, Ilkka Saraviita, Terttu Utriainen ja Pertti Virtanen: Oikeus tänään, sivuja 601.
 • Sivuja yhteensä: 601 sivua.

Valintakoekirjat 2012

Helsingin yliopisto

Turun yliopisto

Lapin yliopisto

 • [Yleisteos] Oikeusjärjestys osa I (8. täydennetty p.), sivuja 555.
 • [Yleisteos] Oikeusjärjestys osa III (8. täydennetty p.), sivuja 455.
 • Sivuja yhteensä: 1010 sivua.

Valintakoekirjat 2011

Helsingin yliopisto

Turun yliopisto

Lapin yliopisto

 • [Yleisteos] Maarit Niskanen (toim.): Oikeusjärjestys osa I (7. täydennetty p.), sivuja 545.
 • [Yleisteos] Oikeusjärjestys osa II (8. täydennetty p.), sivuja 570.
 • Sivuja yhteensä: 1115 sivua.

Valintakoekirjat 2010

Helsingin yliopisto

Turun yliopisto

Lapin yliopisto

 • [Yleisteos] Oikeusjärjestys osa II (7. täydennetty p.), sivuja 570.
 • [Yleisteos] Maarit Niskanen (toim.): Oikeusjärjestys osa III (7. täydennetty p.), sivuja 535.
 • Sivuja yhteensä: 1105 sivua.

Valintakoekirjat 2009

Helsingin yliopisto

Turun yliopisto

 • [Perhe- ja perintöoikeus] Jaakko Ossa: Perhevarallisuuden hallinnointi, sivuja 146.
 • [Prosessioikeus] Mikko Vuorenpää: Lähtökohtia prosessioikeuteen, sivuja 128.
 • [Kauppaoikeus] Jukka Mähönen: Yritysoikeuden perusteita, sivuja 177.
 • Sivuja yhteensä: 451 sivua.

Lapin yliopisto

 • [Yleisteos] Minna-Greta Martti: Oikeusjärjestys : Osa I (6. täydennetty p.), sivuja 610.
 • [Yleisteos] Minna-Greta Martti: Oikeusjärjestys : Osa III (6. täydennetty p.), sivuja 368.
 • Sivuja yhteensä: 978 sivua.

Valintakoekirjat 2008

Helsingin yliopisto

 • [Rikosoikeus] Pekka Koskinen: Rikosoikeuden perusteet, sivuja 159.
 • [Hallinto-oikeus] Olli Mäenpää: Oikeus hyvään hallintoon, sivuja 283.
 • [Esineoikeus] Jarno Tepora: Johdatus esineoikeuden perusteisiin, sivuja 273.
 • Sivuja yhteensä: 715 sivua.

Turun yliopisto

 • [Valtiosääntöoikeus] Janne Salminen toim.: Näkökulmia perusoikeuksiin, sivuja 173.
 • [Oikeusteoria] Jyrki Tala: Lainsäädäntö ja sääntelyn uudet muodot, sivuja 144.
 • [Perhe- ja perintöoikeus] Sakari Salminen: Lapsioikeuden perusteet, sivuja 150.
 • Sivuja yhteensä: 467 sivua.

Lapin yliopisto

 • [Yleisteos] Anssi Sinnemäki: Oikeusjärjestys : Osa II (5. täydennetty p.), sivuja 702.
 • Sivuja yhteensä: 702 sivua.

Ota yhteyttä

Saat vastauksen niin pian kuin se on vain inhimillisesti mahdollista.