Lukusuunnitelma on välttämätön osa onnistunutta lukustrategiaa
Jos saat valita, lähdetkö aarrejahtiin kartan kanssa vai ilman karttaa. Kumman valitset? Tietysti aarteen voi löytää ilman karttaakin, mutta onhan se huomattavasti todennäköisempää löytää aarre kartan kanssa kuin ilman sitä. Lukusuunnitelma on kuin kartta, joka johdattaa sinut kohdin päämääräsi – opiskelupaikkaa oikeustieteellisessä tiedekunnassa 2022.
Oikeustieteelliseen valintakokeeseen valmistautumisessa on kyse muustakin kuin vain kirjojen lukemisesta. Kirjojen keskeinen sisältö on opeteltava ulkoa riittävän täsmällisesti. Lisäksi kysymyksiin on osattava vastata oikealla tavalla. Jo lukemisen aikana on kiinnitettävä huomiota eri käsitteiden merkityseroihin ja pieniin sananvalintoihin. Lukiessa on ymmärrettävä, milloin puhutaan samasta aiheesta ja milloin eri aiheesta.
Pääsykoekirjat lukemalla voi jo muutaman lukukerran jälkeen saada kattavan yleiskuvan kirjojen aiheista. Yleiskuva ei kuitenkaan riitä valintakokeessa. Yleinen hakijoiden virhe on, että he pyrkivät vain ymmärtämään aihealueet syvällisesti. Tällöin hakijat lähtevät syventämään ja syventämään yleistä aiheiden ymmärrystä.
Tällainen lukeminen on luonnollista, sillä syvällinen ymmärtäminen on se, mitä ylioppilaskirjoituksissa vaaditaan. Oikeustieteen valintakokeessa vaaditaan syvällisen ymmärtämisen lisäksi täsmällisyyttä. Täsmällisyyden vaatimus on niin keskeinen, että parempaan menestykseen valintakokeessa voi päätyä asioiden suurpiirteisellä ymmärtämisellä, jos asiat osaa esittää täsmällisesti.
Oikeustieteen valintakokeessa on eri päämäärä kuin ylioppilaskirjoituksissa. Sen takia en suosittele kopioimaan ylioppilaskirjoituksissa käyttämääsi lukusuunnitelmaa valintakokeen lukusuunnitelmaksi.
Lukusuunnitelman laadinta
Lukusuunnitelman laadinta tyhjältä pöydältä on haastavaa. Varmaan sen takia valmennuskursseilla usein jaetaan lukusuunnitelmapohja. Tyypillinen valmennuskursseilta saatu pohja on käytännössä tyhjä taulukko, johon on merkitty valmiiksi päivämäärät.
Oman kokemuksen perusteella kyseenalaistan hiukan tuollaisen pohjan hyödyt. Pelkkä taulukko ei mielestäni poista valkoisen paperin syndroomaa lukusuunnitelman osalta.
Ymmärrän sen taustalla olevan ajatuksen, jonka perusteella hakijoille päädytään jakamaan tyhjiä taulukoita. Ulkopuolinen ei voi tietää, mitkä ovat kyseisen hakijan tarpeet. Muuttujia on niin paljon, että täsmällisen lukusuunnitelmapohjan antaminen koetaan mahdottomaksi tehtäväksi.
Suosittelen joka tapauksessa täsmällisen lukusuunnitelman tekemistä. Jotta voisit ymmärtää, millaista lukusuunnitelmaa tässä tarkoitan, olen laatinut lukusuunnitelman pohjan vuodelle 2022.
Se on melko erilainen kuin vielä vuoden 2020 pohja, jota olen jakanut auliisti. Syy pohjan muuttumiseen on minun ymmärrykseni kasvaminen. Olen pitkään jo puhunut pitkiä lukupäiviä vastaan, mutta aiemmin pidin vielä kohtuullisena 7–9 tunnin päivittäistä lukemista. Nykyään ajattelen, että hakijan strategiassa on vikaa, jos hakijan päivittäinen tehokaslukuaika on yli 8 tuntia.
Suosittelen nykyään 6–8 tunnin päivittäistä tehokasta lukemista sekä säännöllisiä vapaapäiviä. Tällaiset päivät eivät tietenkään ole mahdollisia, jos käytät päiväsi luentomaratoneihin.
Jos käytät treenausmenetelmää tai vastaavaa tehokasta strategiaa, sinun lukupäiväsi eivät ylitä työpäivien pituutta. Tauotuksen takia päivät eivät kuitenkaan muistuta virastojen työaikaa, mutta tehokasta työskentelyä on vastaava määrä kuin normaalina työpäivänä.
Muu osa päivästä on palautumista, joten tarkoituksenmukaista ei ole yrittää syöttää tietoa päähän kuin papin saarnaa.
Lukusuunnitelman sisältö
Lukusuunnitelmia on yhtä monta kuin niiden tekijöitäkin. Toiset suosivat summittaisia suunnitelmia, itse suosin täsmällistä lukusuunnitelmaa. Minulla on molemmista kokemuksia. Mielestäni summittainen lukusuunnitelma ei tarjoa niitä kaikkia hyötyjä, joita lukusuunnitelmasta voi saada.
Opetan omissa valmennuksissa tarkemmin, miten lukusuunnitelma kannattaa tehdä. Jos sinulle riittää pintaraapaisu tästä opista, niin Pikatreenissä voit saada voit saada viimeisten oppieni mukaisen lukusuunnitelman mallin.
Lukupäivien ei tarvitse olla maratoneja
Puheet 10–16 tunnin lukupäivistä harvoin tarkoittavat 10–16 tuntia tehokasta työskentelyä. Ne 10–16 tunnin lukupäivät sisältävät niin ikkunasta tuijottelua kuin kännykän räpeltämistä. Aikaa vievä massaluento-opetus on yleensä taustalla siihen, että lukupäivät venyvät tolkuttaman pitkiksi.
Lukusuunnitelman noudattamisen seuraaminen
Lukusuunnitelman noudattamista ja välitavoitteita on mitattava. Hyvästäkään lukusuunnitelmasta ei ole hyötyä pöytälaatikossa. Lukusuunnitelman on oltava käytössä.
Lukusuunnitelmaan on hyvä merkitä, miten lukeminen tai muu askare onnistui. Tämä auttaa hahmottamaan etenemistä.
Lukusuunnitelman muuttaminen
Lukusuunnitelma on hyvä renki, mutta huono isäntä. Varaudu siihen, että joudut tekemään kurssin korjauksia pitkin kevättä. Tulet huomaamaan, mikä toimii ja mikä ei. Mihin menee aikaa, ja mistä suoriudut suunniteltua nopeammin? Joudut poistamaan, lisäämään ja järjestelemään uudelleen suunnitelmaasi pitkin kevättä. Se on täysin sallittua.
Jo ennen pääsykoekevättä kannattaa kuitenkin tehdä alustava lukusuunnitelma koko kevääksi. Lukusuunnitelmaa on helpompi korjata kuin laatia tyhjältä pöydältä uusi. Voit käyttää laatimaani lukusuunnitelmaa mallina. Lukusuunnitelmamalli auttaa havainnollistamaan minkälaisia asioita esimerkiksi tulisi ottaa huomioon lukusuunnitelmaa laadittaessa.
Täsmällisen lukusuunnitelman hyödyt
Tekemällä täsmällisen lukusuunnitelman pystyt paremmin hallitsemaan ajankäyttöäsi. Täsmällinen lukusuunnitelma toimii parhaiten silloin kun sitä on valmis muuttamaan tarvittaessa.
Täsmällisen lukusuunnitelman edut:
- Työskentelyaika ja vapaa-aika erottuu selvemmin toisistaan. Kun luet, niin luet. Tiedät, että sinulla on aikaa myöhemmin tehdä, mitä huvittaa.
- Pomodoro-pohjaisessa lukusuunnitelmassa sinun tarvitsee motivoida itsesi keskittymään vain 25 minuuttia kerralla.
- Tiedät jo aloittaessa lukemista, että ehdit opetella kaiken riittävällä tarkkuudella.
- Pystyt ennustamaan melko tarkasti, mitä teet illalla, seuraavana päivänä, vappuna tai ensi syksynä. Lukusuunnitelma vie sinut kohdin tavoitettasi.